Første test av Chrome OS

chrome_logo_may09Etter alt snakket om Google Chrome OS som nettopp har blitt sluppet som Åpen Kildekode, “Chromium OS”, bestemte jeg meg for å test-kjøre.

Jeg kunne lastet ned og kompilert kildekoden, men et kjapt søk ga meg denne siden fra Gdgt med en VMWare image av en komplett Chrome OS installasjon. Så jeg laget en ny virtuell disk i VMWare Fusion på MacBooken min, valgte “Other Linux 2.6.x kernel” som OS type og pekte den til .vmdk disken. Se figur 1 for hvordan det ser ut.

Screen shot 2009-11-20 at 14.52.51

Figure 1: VMWare Fusion with Chrome OS VM

Når jeg “skrudde på strømmen” på den virtuelle maskinen tok det knapt 8 sekunder før vi var klar til å logge inn. Innloggingn skjer med en gyldig Google konto, f.eks. en GMail-adresse:

Screen shot 2009-11-20 at 15.05.02

Så var det å vente ca 9 sekunder før Chrome nettleseren var ferdig lastet med min egen Google Mail og Kalender ferdig innlogget. Wow. Alt i Chrome OS er web-applikasjoner, og Chrome nettleseren viser Applikasjoner forskjellig fra vanlige webside tabs/fliker. Dette er en god ide. Det å logge inn i et operativsystem med et web-basert brukernavn og passord føles rart, men hey, det funker jo! Og hvis du ikke har nett-forbindelse, kan du fortsatt logge inn på kontoer du har logget inn på tidligere.

Screen shot 2009-11-20 at 15.23.06

Herfra fungerer surfingen som normalt. Du kan lage tabs, nye vinder og navigere med Alt-TAB. Øverst til høyre er det noen små ikoner som gir deg ulike menyer for batteristatus, Nettverks-tilkobling og en generell Chrome meny der du har tilgang til innstillingene.

Screen shot 2009-11-20 at 15.33.09Screen shot 2009-11-20 at 15.33.41Screen shot 2009-11-20 at 15.36.22

Jeg fikk ikke testet WiFi siden VMWare kun gir Ethernet til klient-OS. Jeg prøvde fliken helt til venstre som skal være en hurtigstart for Web Apps, men den krever en <user>@google.com konto som jeg ikke har, så jeg vet ikke hvordan det skal virke.

Screen shot 2009-11-20 at 15.25.53

Feil

Vi må huske at dette er en tidlig pre-release av et OS ett år før det skal ha sin første offentlige lansering. Ikke rart da at det er enda en vei å gå. Her er noen av de mindre problemene jeg fant.

  1. Ikke mulig å endre tastatur-språk ved innlogging. Amerikansk tastatur er standard. Det vil si at nordmenn må lete etter f.eks. @ tasten
  2. Innogging til en “Google Apps for Domains” konto fungerer, men da blir du ikke automatisk logget inn i mail og kalender.
  3. Hurtig-start panelet fungerer ikke fordi det ikke lar meg logge inn med GMail-kontoen min
  4. Hele greia fryser av og til 🙂 Kanskje relatert til VMWare?

Les mer

Her er etpar artikler jeg likte:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *