Google med søk etter liknende bilder

Google similar imagesGoogle “liknende bilder” søk er nå ute av beta (Cnet artikkel), og ser veldig lovende ut ved første test. Noe av problemet med tradisjonelt bilde-søk er at det baserer seg på at nøkkelord finnes enten i filnavnet eller i tekst på websiden der bildet finnes. Med denne nye funksjonen foregår det en ekte sammenlikning av innholdet i bildet, og derfor kan den returnere mange bilder som tidligere var veldig vanskelig eller umulig å finne.

Etter at du har gjort et vanlig bildesøk vil mange av treffene la deg klikke på “finn lignende bilder” (se illustrasjonen til venstre). Jeg prøvde med pyramidene i Egypt og det fungerte utmerket. Så prøvde jeg “laptop” som gir alle mulige merker. Klikker man på en MacBook kommer faktisk andre MacBooks opp, og klikker man en Dell kommer andre Dell (nesten bare), Vaio får opp andre Vaios etc.

Jeg husker FAST hadde liknende muligheter allerede 5 år siden, en teknologi som ble pilotert i showcase systemer så vel som hos utvalgte kunder. For eksempel ble det brukt hos forskjellige Politi-myndigheter for å avsløre barneporno på internett. Nå bringer altså Google en liknende teknologi ut til massene, som gjør søk enda ett hakk enklere for folk flest. Bravo!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *